2000'li yıllar ile birlikte geniş bant internetin yaygınlaşmaya başlaması insanların daha interaktif ve etkileşimli bir yaşam tarzını benimsemelerinin ana nedenlerinden biri oldu. Yaşam tarzında ve gündelik aktivitlerimizde yaşanan değişiklikler donanım ve teknoloji üreticilerini de insanların değişen beklenti ve ihtiyaçlarına yönelik yeni ürün-cihazlar hazırlamaya sevk etti. Mevcut durumu dikkate aldığımızda yüksek çözünürlükte kayıt yapabilen dijital fotoğraf makineleri, HD çekim yapabilen video kameralar, yüksek depolama kapasitesi sunan taşınabilir medya oynatıcıları ve ultra-kompak dizüstü bilgisayarlar derken her geçen gün biraz daha mobilize olan insanlar için iletişim teknolojileri ve veri transferi son derece önemli bir rol oynamaya başladı. Son dönemde hem üreticiler hemde son kullanıcılar için popüler olan Bluetooth ve WiFi gibi teknolojilerden sonra araştırmacılar çok daha yüksek veri transferine olanak tanıyan GiFi teknolojisini 2009 yılında kullanıma sunmayı planlıyor.
GiFi teknolojisi Avustralyalı bilim adamları tarafından duyuruldu. Faliyetlerini Melbourne Üniversitesine bağlı olarak sürdüren Ulusal Bilgi ve İletişim Teknolojileri Merkezi araştırmacıları tarafından geliştirilen GiFi teknolojisi sağlayabildiği yüksek hızda veri transferi ile dikkat çekecek gibi gözüküyor. Kablosuz iletişime olanak tanıyan yeni bir yonga sayesinde 10 metrelik kapsama alanı içerisinde 5 Gigabit/sn'lik veri transfer hızına ulaşabilmek mümkün. Tabi elde edilen yüksek transfer hızını daha iyi açıklayabilmek için örneklendirmek gerekirse, GiFi teknolojisi ile yüksek tanımlı (HD) bir filmi yeni teknolojiyi destekleyebilen iki cihaz arasında sadece saniyeler içersinde üstelik kablosuz olarak aktarabilmek mümkün. GiFi teknolojisinin can damarını oluşturan yeni yonga, 5mm büyüklüğünde ve güncel silikon çiplerle benzer şekilde CMOS (complementary metal-oxide-semiconductor technology) teknolojisiyle hazırlanıyor.
GiFi ekibininin başındaki isim Profesör Stan Skafidis
Üretiminde kullanılan CMOS teknolojisi sayesinde üretim avantajına sahip olduğu söylenen ve yaklaşık 10$'lık maliyetiyle (yaygın anlamda kullanıma geçilmesi ile maliyetler düşebilir) dikkat çekici olan yeni kablosuz iletişim yongası, ayrıca 2 watt'dan daha düşük güç tüketimine sahip olmasıyla da öne çıkıyor. Özellikle güç tüketimi önemli çünkü yeni yonga için belirlenen hedef cihazlar arasında daha çok şarj edilebilir pil kullanan kompak cihazlar, taşınabilir bilgisayarlar ve telefonlar yer alıyor. 1mm'lik anten ile destekenen yeni yonga operasyonlarını 60GHz frekans bandı üzerinden gerçekleştiriyor. Bu nokta kritik çünkü 60GHz bandı an itibariyle pek kullanılmadığı için GiFi'a önemli bir avantaj sağlayabilir. Nedenine gelince, en büyük rakibi olarak değerlendirilebilecek Wireless (WiFi) teknolojisi kablosuz telefonlar, Bluetooth ve diğer bazı cihazlar ile aynı spektrumu paylaşıyor olması sebebiyle parazitlenme ve hız anlamında verimin düşmesi gündeme gelebiliyor.
27 kişilik uzman bir ekip tarafından başta IBM olmak üzere konusunda uzman firmaların desteğiyle geliştirilmek olan yeni yonganın 2009 yılında kullanıma sunulması beklenirken GiFi teknolojisinin başta cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar olmak üzere televizyonlar, medya oynatıcılar ve diğer pek çok tüketici elektroğinde de kullanılması amaçlanıyor. Çoklu ortam yetenekleri artan yeni nesil cihazların bizlere sunduğu yüksek boyut ve kalitedeki içeriğin cihazdan cihaza aktarılması konusunda iddia sahibi olan GiFi teknolojisinin nasıl bir strateji izleyeceğini önümüzdeki yıl hep birlikte göreceğiz.